באופן כללי, כדי לקבל מהמוסד לביטוח לאומי מימוש זכויות רפואיות באופן מלא בכל הקשור אל נכות בעבודה יש לעמוד באחד משלושה תנאים: תאונת עבודה, מחלת מקצוע או מיקרו טראומה. לא כל תאונת עבודה שתראה בעינינו ככזו הראויה לטיפול של ביטוח לאומי אכן תוכר כתאונת עבודה על פי החוק. ישנם סוגים שונים של תאונות עבודה, כאשר כל אחת מהן גוררת מימוש זכויות רפואיות אחרות, ולעיתים אף לא גוררת שום זכות. למעשה, תאונות עבודה מוגדרות בחוק באופן ברור, ולמרות שלפעמים ישנם מקרים אשר החוק אינו נותן עליהם את הדין, בית המשפט מוצא את הפסיקה הנכונה והמקובלת על כל הצדדים. אך מה הן תאונות עבודה על פי חוק ביטוח לאומי, וכיצד נדע האם הפגיעה שלנו נחשבת לאחת כזו?
תאונות עבודה סטנדרטיות
הסוג הראשון של פגיעות המחייבות את ביטוח לאומי להכיר בזכויות נכות של הנפגע הן תאונות עבודה – כאלה המתרחשות במהלך, תוך כדי או בדרך לעבודה וממנה. בתוך סוג כזה של תאונות עבודה ניתן למנות למשל שליח שנפגע בתאונת דרכים, נגר שחתך את האצבע או עצמאי שנפל בשביל הכניסה למשרד. ישנן המון דוגמאות נוספות לנפגעי תאונות עבודה אשר מוכרים ככאלו על פי חוק, והמשותף לכולן הוא קשר ישיר של זמן וסיבתיות בין התאונה לעבודה עצמה. בהתקיים קשר כזה יכול לקבל הנפגע מימוש זכויות רפואיות בצורה מלאה. תאונות עבודה מהסוג הזה יכולות לגרור גם קצבת נכות בעבודה, בהתאם להחלטות של ועדה רפואית ובהתאם לפגיעה הספציפית.
רשימה סגורה של מחלות מקצוע
הסוג השני של פגיעות, אליהן מתייחס ביטוח לאומי כאל תאונות עבודה, הוא כאלה הנקראות "מחלת מקצוע". ישנה רשימה סגורה וברורה של מחלות אשר בהן לוקים עובדים מסוג מסוים, ונחשבים תאונות עבודה לכל דבר: צרידות אצל מורים, פגיעות עור וסרטן אצל עובדים בשמש וכדומה. תאונות עבודה מהסוג הזה יכולות גם הן לגרור קצבת נכות מעבודה, אך בכל מקרה גם כאן תהליך מימוש זכויות רפואיות חייב להיות מלווה בגיבוי של מסמכים רפואיים.
אירועים קטנים שגורמים נזק בלתי הפיך
הסוג השלישי של תאונות עבודה הוא מיקרוטראומה: סדרת אירועים קטנים ודומי, אשר מתרחשים בנפרד, אך יכולים לגרום בסופו של דבר לנזק בלתי הפיך. תאונות עבודה מהסוג הזה ניתן למצוא אצל עובדים אשר עושים עבודה מונוטונית, וברוב המקרים קשה מאוד להוכיח אותם. יש לבדוק את העובדות לעומקן, ולבחון מהי הדרך הטובה ביותר להציג אותן. עבור נפגע מהסוג הזה, הליך מימוש זכויות רפואיות יכול להיות ארוך מהמקובל, ולכן כדאי להתחיל אותו מוקדם. במידת הצורך כדאי גם לערב עורך דין מקצועי, אשר מכיר את התחום ויודע מה ההשלכות של תאונות עבודה מיקרוטראומטיות עבור הנפגע.